Waarom is werken aan duurzame inzetbaarheid belangrijk?
De hedendaagse maatschappij vraagt veel van mensen. Economische en technologische ontwikkelingen vragen om flexibiliteit. Mensen moeten steeds langer doorwerken waardoor de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Bovendien willen mensen ook graag een zinvol en gelukkig leven. Aangezien mensen gemiddeld 60% van hun tijd op hun werk besteden is het dus van belang dat zij zich er gelukkig en gewaardeerd voelen. Dit gevoel kan worden versterkt door aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid.
Ziekteverzuim door psychische klachten
Wanneer een werknemer vaker dan drie keer per jaar verzuimverlof aanvraagt, kan dit duiden op onderliggende psychische klachten. Als je als werkgever niet tijdig ingrijpt om deze klachten aan te pakken, kunnen de verzuimkosten van je zieke medewerker hoog oplopen. Onderzoek wijst uit dat het regelmatig voorkomen van kort verzuim bij ongeveer de helft van die gevallen leidt tot langdurig verzuim. Een langdurig zieke medewerker kost organisaties zo’n 250 tot 400 euro per dag! Dat is ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. De meesten (71%) gaan uit van een bedrag van 143 euro aan verzuimkosten per werknemer per dag, wat betekent dat de kosten voor verzuim veel te laag worden ingeschat.
Wellicht eerst kort, maar daarna bij ongeveer de helft van de gevallen langdurig. Een zieke medewerker kost organisaties zo’n 250 tot 400 euro per dag! Gelukkig kunnen werkgevers werkdruk en werkstress effectief tegengaan.
Verzuimkosten besparen
Mensen kunnen met de juiste handvatten, waardering en bedrijfscultuur langer én gelukkiger doorwerken. Daarmee bespaar je als werkgever op je verzuimkosten. Met de juiste handvatten kan je tot wel drie tot vier weken verzuim voorkomen.
Op de lange termijn zorgt werken aan duurzame inzetbaarheid voor veel positieve effecten. Voordelen van duurzaam inzetbare werknemers zijn onder andere het behoud van kennis, een lager ziekteverzuim en meer werkgeluk bij werknemers.