Workshop Grenzen Stellen

Workshop grenzen stellen

Op het werk of binnen een bedrijf vinden mensen het vaak lastig om grenzen te stellen. Gezonde grenzen aangeven en stellen is echter wel een belangrijke vaardigheid in het werkende leven. Grenzen zorgen er namelijk voor dat mensen zichzelf niet voorbij lopen en doen waar zij zich prettig bij voelen. Dit komt de duurzame inzetbaarheid van medewerkers ten goede. Het niet goed kunnen stellen van grenzen is regelmatig een oorzaak van burn-out.

Leren grenzen stellen

In deze workshop leer ik medewerkers hoe ze overtuigend hun grenzen kunnen aangeven en stellen. Tijdens de workshop worden er op een open en veilige manier ervaringen gedeeld en oefenen we met grenzen stellen. Ook ervaren werknemers dat hun grenzen zullen worden geaccepteerd en leren ze hoe ze ermee kunnen omgaan als dit niet zo is. In de workshop grenzen stellen ga je samen met je team een middag aan de slag met het onderwerp. Jouw team leert op een krachtige manier ‘nee’ zeggen en het oefent met het stellen van grenzen.

  • Alleen door ‘nee’ te zeggen kun je je concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn.
    (- Scott Belsky)

Wat leer je tijdens de workshop grenzen stellen?

Je leert inzicht te krijgen in de oorzaak van waarom je geen grenzen stelt. Centrale vragen van deze training zijn ‘Waarom durf ik geen nee te zeggen?’ en ‘Waarom laat ik over me heen lopen?’. Je gaat vervolgens oefenen met ‘nee’ zeggen en laat je minder leiden door lastige gedachten die je ervan weerhouden om ‘nee’ te zeggen. Bovendien krijg je tips en tools om concreet met grenzen stellen te oefenen.

Voorbeelden van moeilijk grenzen stellen

Grenzen stellen is gelukkig een vaardigheid die je kunt leren. Wil je onderzoeken of jij of jouw medewerkers wel wat hulp kunnen gebruiken bij het stellen van grenzen? Kijk dan of je de volgende voorbeelden herkent:

  • Je zegt ja terwijl je nee bedoelt
  • Je pleast de ander
  • Je vermijdt conflicten
  • Je werkt vaak over
  • Je neemt altijd het initiatief want een ander doet het niet
  • Je denkt dat jouw mening niet telt
  • Je bent bang voor een vervelende reactie

Herken je dit bij jezelf of bij mensen uit je team? Dan vind je het wellicht moeilijk om grenzen te stellen en is het waardevol om deze vaardigheid aan te leren. Hiermee voorkom je namelijk dat je ontevreden of overbelast raakt met alle gevolgen, zoals burn-out, van dien. Door jezelf niet serieus te nemen ga je over eigen grenzen en pleeg je roofbouw op jezelf. Koste wat kost ga je door met dit gedrag, wat zowel je fysieke als je mentale gezondheid schaadt.

Ben je bang dat een van jouw medewerkers of jijzelf al overspannen is en tegen een burn-out aan zit? Neem dan contact op. Doe de gratis test en vraag een vrijblijvend adviesgesprek over het voorkomen en genezen van burn-out aan.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?