Wandelcoaching – groene begeleiding

Wandelcoaching – groene begeleiding

Ik wandel graag in Nederland en soms daarbuiten. Dan ervaar het effect dat de natuur op mij heeft. Stilte, rust en ontspanning. Als ik na mijn werk een wandeling maak, is dat een weldaad voor mijn lichaam en geest. Dit gevoel maakte me enthousiast om coachingssessies in de buitenlucht te doen.

Buiten zijn geeft rust

Met een of meerdere wandelingen help ik je meer in het moment te komen. Je stapt vanuit het gejaagde dagelijks leven de rust van de natuur in. Vaak is gelijk merkbaar dat de buitenlucht en groene omgeving je een relaxt gevoel geven. Hoe kan dat?

Focus verleggen

Als we in de natuur zijn staan we sneller ‘uit’. Dat komt doordat je de focus verlegt. Tijdens het wandelen help ik je op te merken wat je hoort en ziet. In plaats van na te denken over van alles wat nog ‘moet’ of te letten op het gejaagde gevoel van alledag, letten we op je ademhaling en de omgeving. Door de focus hierop te leggen kun je andere zaken loslaten.

Vertragen en in het moment komen

Al gauw merk je dat je langzamer gaat lopen en meer in het moment komt. Dat geeft een rustig gevoel. Na deze basisoefening kun je de natuur als metafoor gebruiken en deze op je eigen dagelijkse situatie betrekken. Het helpt je om jezelf gerichte vragen stellen over zaken waarmee je worstelt en die op een andere manier te benaderen. Waarom is dat nodig?

De hele dag ‘aan’ staan

Overdag staan we ‘aan’ vanwege de focus op ons werk, onze studie, de digitale samenleving en andere zaken die energie vragen. En ook al lijkt het op niks doen, óók als je op je telefoon kijkt staat je brein ‘aan’. Hierdoor blijf je de hele dag het stresshormoon aanmaken. Stopt dit niet, dan raak je overbelast.

Wat gebeurt bij overbelasting?

Wanneer je overbelast raakt kan je last krijgen van allerlei vage klachten en ontstaat meer trek in zoete snacks. De cijfers laten zien hoeveel mensen met problemen kampen door stress of vage klachten. Eénderde van de werkende mensen heeft weleens last van verschijnselen die hiermee te maken hebben. Zij voelen zich onder meer:

  • Gejaagd
  • Hebben minder energie
  • Vinden hun werk vaak minder leuk

Dit zijn signalen waar je iets mee moet doen voordat het te laat is. Jaag je te lang door zonder af en toe ‘uit’ te staan, dan kan dit leiden tot chronische overbelasting. Gelukkig helpt de natuur ons met het opladen van onze accu. 

Interesse?

Mocht je interesse hebben in groene begeleiding in de natuur, neem dan gerust contact op zodat ik je vragen kan beantwoorden of de mogelijkheden kan uitleggen.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?