Feedback Workshop
Met deze workshop verbeter ik de samenwerking binnen teams door hen te leren feedback te geven en te ontvangen. Er wordt aandacht besteed aan het effect van opbouwende kritiek en ik geef handvatten om werknemers te leren een betere mening te formuleren.
Wat is feedback?
Bij feedback gaat het vooral over het overwinnen van je angst om feedback te geven en te ontvangen. Als mensen elkaar feedback willen, durven en kunnen geven, dan verbetert de samenwerking, de productiviteit en is er tevredenheid. Wat heel belangrijk is bij het geven en ontvangen van feedback is de juiste attitude; deze attitude moet altijd gericht zijn op groei en ontwikkeling. Feedback is namelijk niet bedoeld om de ander de les te lezen, terecht te wijzen of op zijn plek te zetten. Wat leer je? Je leert op een effectieve wijze te reageren op de ander, waarin jij jezelf en de ander serieus neemt, waardoor de relatie op een opbouwende manier versterkt en de samenwerking wordt verbeterd.
De definitie van feedback geven
Feedback geven is iemand op een open en eerlijke manier terugkoppeling geven, met als doel om de persoon die je feedback geeft te laten groeien. De terugkoppeling kan natuurlijk zijn in de vorm van een compliment, maar indien je een kritiekpunt hebt geef je dat aan in de vorm van een aandachtspunt waar iemand aan kan werken. Feedback geven is dus is een opbouwende en krachtige wijze van communiceren.
Tips voor betere feedback
Wanneer je merkt dat werknemers of collega’s elkaar de les lezen, elkaar terecht wijzen en elkaar op hun plek proberen te zetten is dat geen goede feedback. Dit duidt op een verstoorde onderlinge relatie. Het is verstandig om te onderzoeken wat er onderling en in de organisatie speelt en wat echt helpt. Ik geef hieronder echter een paar tips waar je direct mee aan de slag kunt om beter feedback te geven en te ontvangen:
- Tip 1: Je geeft en ontvangt het beste feedback als je je een milde en open instelling hebt naar de ander
- Tip 2: Houd het bij jezelf en praat vanuit ‘ik’ perspectief. Daarmee probeer je begrip te creëren. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat ik lastig vind…………’, ‘Dan krijg ik het gevoel…….’, ‘Voor mij betekent dat……’, ‘Ik ga dan……………..’
Wil je graag een workshop over feedback doen? Neem dan gerust contact op voor een offerte op maat. In de workshop oefen je samen met anderen, om op een goede effectieve manier feedback te geven.