Werkplezier traject
Tijdens dit traject voer ik individueel of in teams gesprekken over waar men tegen aanloopt in het werk en welke doelen medewerkers willen bereiken. Als blijkt dat medewerkers weinig werkplezier ervaren kijken we samen naar wat er speelt. De focus van het traject ligt op het aanstippen en ontwikkelen van eigen verantwoordelijkheid en motivatie om zelf aan de slag te gaan met de verbetering van werkgeluk. Deze training is voor groepen/teams te boeken op locatie, individuele trainingen kunnen worden ingekocht en gevolgd in mijn praktijk.
Wat is werkgeluk? De definitie van werkgeluk
In een tijd waarin zingeving een steeds belangrijkere rol speelt in het dagelijks werk van Nederlanders, komt de vraag ‘Wat is werkgeluk nu eigenlijk?’ regelmatig op bij zowel werkgevers als werknemers. Hoewel we steeds meer bezig zijn met dit begrip, bestaat er in het woordenboek nog geen officiële definitie van werkgeluk. Daarom leg ik de betekenis van het woord werkgeluk uit:
De betekenis van werkgeluk houdt in:
- Dat je met plezier naar je werk gaat en je werk uitvoert
- Dat je voldoening uit je werk kunt halen
- Dat je het gevoel hebt dat je je talenten kunt benutten in je werk
- Dat je gemotiveerd bent om je werk (goed) uit te voeren
- Dat je kunt groeien in je werk
- Dat je werk bij jouw normen, waarden en persoonlijkheid past
‘Ik ervaar/mijn medewerkers ervaren geen werkgeluk’
Een aantal voorbeelden van uitspraken die erop wijzen dat je geen werkgeluk ervaart of dat je je werkplezier dreigt kwijt te raken:
- ‘Ik raak mijn motivatie kwijt in mijn werk en weet niet hoe dit komt.’
- ‘Ik doe al heel erg lang dit werk en het is eentonig, er zit geen uitdaging meer in.’
- ‘Ik wil graag groeien en hogerop in de organisatie, maar ik krijg niets voor elkaar.’
De relatie tussen werkgeluk en ziekteverzuim
Er is een relatie tussen het ervaren van werkplezier en ziekteverzuim. Wanneer iemand meer werkgeluk ervaart raakt iemand minder snel overbelast of zelfs burn-out. Dit komt omdat plezier in het werk ervoor zorgt dat het werk energie oplevert. Net zo goed als dat het niet ervaren van werkgeluk energie vreet. Ik leg dit uit aan de hand van een voorbeeld. Lees hieronder de ervaring van een vrachtwagenchauffeur die, mede door het verliezen van plezier in het werk, in een burn-out belandde.
Een ervaring van een medewerker:
Ik begeleidde een werknemer die als vrachtwagenchauffeur werkte. Deze persoon raakte burn-out door privé en werkomstandigheden. Deze persoon ervaarde werkdruk en werkstress, had geen inspraak bij de planning en kwam niet voor zichzelf op. Daardoor raakte de werknemer overbelast. Wat deze werknemer werkgeluk gaf, was in de natuur rijden, niet in de grote steden. Als de werkgever hier rekening mee had kunnen houden, had deze persoon meer werkgeluk ervaren en minder stress gehad. Hierdoor zou de kans op overbelasting aanzienlijk afnemen. Het is als werkgever dus belangrijk om naar de werknemer te luisteren. Bovendien is het belangrijk dat werknemers vertellen wat er in hen omgaat en opkomen voor zijn/haar behoeften. Een werkpleziertraject kan helpen deze dingen te verbeteren.
Zijn bovengenoemde voorbeelden herkenbaar?
Misschien helpen gesprekken over werkgeluk om verder te komen. Ook kun je bepaalde activiteiten doen om je werkgeluk te verbeteren. Werk je in dienst? Informeer dan of je werkgever je hierbij wil ondersteunen. Voor vragen of een offerte voor een werkplezier traject op maat kun je contact opnemen met mij. Je kunt ook een whatsapp bericht sturen, 06-49118562.