Traject omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie

Een zorginstelling benaderde mij om medewerkers te ondersteunen bij agressie en grensoverschrijdend gedrag. Het team had extreem veel last van enkele bewoners van de instelling en de gemoederen liepen hoog op. Het gevolg? Medewerkers ervaarden stress en zelfs angst om bewoners te woord te staan of te verzorgen.

Een probleem als dit heeft veel impact op mensen. Bovendien neemt werkgeluk in zo’n situatie behoorlijk af. Ik ging met het team aan de slag en leerde de medewerkers hoe ze met het probleem kunnen omgaan.

Ervaringen delen en grenzen stellen

De eerste stap was luisteren naar de ervaringen. Iedereen ervaart een probleem als dit op zijn eigen manier. Erover praten helpt enorm, want delen is helen. Nadat iedereen zijn of haar verhaal deed hielden we zogenaamde intervisiebijeenkomsten. We gingen in kleine groepen aan de slag om de professionaliteit van de zorgmedewerkers te vergroten. Zo leerden zij sterk en stevig hun eigen grenzen aangeven en kregen ze handvatten over hoe je een ander kunt begrenzen. De theorie vanuit het boek: Help ik word gemanipuleerd van Jannie de Jong, vormde hiervoor de basis.

Wat leerden de zorgmedewerkers?

  1. Verschillende vormen van agressie
  2. Het herkennen van verschillende soorten agressie
  3. De oorzaken van agressie
  4. Hoe ze zelf kunnen omgaan met agressie (met hun eigen geschiedenis in het achterhoofd)
  5. Herkennen hoe zij zelf reageren op agressievormen: vechten, vluchten, vermijden
  6. Hoe ze beter kunnen reageren op dit soort situaties

Handvatten voor grenzen stellen

Grenzen stellen is enorm lastig. Daarom enkele stappen die je kunt nemen. Het belangrijkste is dat je eerst benoemt wat het gedrag van de ander met je doet. Vervolgens spreek je uit wat het ongewenste gedrag is. Als laatste geef je de ander een keuze.

Een voorbeeld van deze stappen:

Als u steeds op een harde toon tegen mij praat voel ik me niet serieus genomen. Ik vind het vervelend dat u dit steeds doet, wilt u daarmee stoppen? Als u hiermee doorgaat beëindig ik het gesprek, als u me serieus neemt, kunnen we verder gaan.

Meer weten over grenzen stellen

Wil je meer weten over grenzen stellen? Of heb je vragen over een traject als dit? Neem gerust contact met mij op door mij te mailen of te bellen. Het is ook mogelijk om offerte op maat aan te vragen zodat ik een passend traject kan aanraden voor jouw specifieke situatie.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?