Begeleiding van teams: Met medewerkers in gesprek over coronabesmettingen en sluitende afdelingen

Begeleiding van teams: Met medewerkers in gesprek over coronabesmettingen en sluitende afdelingen

Eindelijk krijgen we goed nieuws te horen en te lezen; er is een grote daling in besmettingscijfers. Maar nog niet zo lang geleden moesten er bij ouderenzorginstelling Liemerije enkele afdelingen dicht vanwege coronabesmettingen. Deze zogenaamde ‘Cohort periode’ had invloed op alle betrokken medewerkers en teams. Daarom vroeg het bedrijf mij om hun medewerkers te begeleiden. Dit deed ik door middel van individuele gesprekken tijdens de Cohort periode, en naderhand evalueerde ik deze heftige tijd waarin afdelingen op slot moesten gezamenlijk met de teams. Ik heb een evaluatie begeleid voor een team bestaande uit artsen, fysiotherapeuten en ondersteunende diensten. Nu, ruim een maand verder, blik ik terug op deze evaluatie.

Begeleiding van teams

De derde coronagolf had veel impact op de artsen, de fysiotherapeuten en de ondersteuners van Liemerije. Tijdens dagelijkse werkzaamheden werden zij geleefd en bleven ze in de waan van de dag. Daardoor was er geen tijd om persoonlijke ervaringen te delen, hoewel dit erg belangrijk is voor bijvoorbeeld goede onderlinge samenwerking. Toen de besmettingen eindelijk terugliepen, vroeg een teamleider mij daarom om een evaluatie te begeleiden.

Samen sterk

Tijdens een crisis is het ontzettend belangrijk dat men bij elkaar terecht kan. Dit aanpakken met elkaar, door de crisis goed te evalueren en stil te staan bij persoonlijke ervaringen en processen, is wat Liemerije met haar teams heeft gedaan. Als werkgever is het belangrijk aandacht te hebben voor de werknemer en om hen het gevoel te geven dat ze samen sterk staan. Mijn begeleidde evaluatie bood tijd en ruimte om gevoelens en ervaringen met betrekking tot de Cohort periode met elkaar uit te wisselen. Door samen te delen ontstonden herkenning en erkenning voor onder andere bezorgdheid en angst.

Verbinding

Door ervaringen met elkaar te delen ontstond er onderlinge verbinding. Ondanks dat iedereen op een andere manier terugkeek op deze pittige periode, beklijfde het gevoel dat de teams het samen aankonden. Uit de evaluatie bleken samen strijden en hard werken verbindende factoren. Het gevoel er niet alleen voor te staan gaf de teams kracht en zelfvertrouwen wat hen sterkt in de toekomst.

Veiligheid en vertrouwen

Ik werk graag met creatieve werkvormen om veiligheid en openheid binnen een groep te creëren. Om wat voor soort groep, of in dit geval team het gaat, maakt niet uit. Zodra er veiligheid en vertrouwen is, durven mensen met elkaar te delen. Het voordeel van deze groep was dat iedereen elkaar ook al kende. De deelnemers van de evaluatie durfden zich kwetsbaar op te stellen en zo creëerde ik een verbindende factor in de groep (LEMNISCAAT).

Persoonlijke ervaringen

Met dit team ben ik door middel van een psychodramatechniek gestart met het vertellen van de eigen ervaringen. Ik plaatste een schaal in het midden van de groep. Deze fungeerde als een soort centrum van waaruit ieder zijn of haar verhaal deelde. Van hieruit zijn we verder in gesprek gegaan. Medewerkers kregen de kans om zich uit te spreken over wat ze moeilijk vonden en eerlijk te zijn over hoe ze zich voelden. Het is van groot belang even de tijd te nemen om stil te staan bij jezelf en aandacht te hebben voor jezelf. ‘‘Collega’s die niet op een Cohort afdeling hebben gewerkt gaan door met hun werk. Maar wij zaten in een andere wereld. Als collega’s steunden en hielpen we elkaar. We deden het samen, nu is er tijd om bij de emoties stil te staan van de afgelopen periode.’’ Ook de dagelijkse overgang van werk naar thuis was een gesprekspunt. We bespraken hoe iedereen dat deed en het bleek een belangrijke gemene deler. Een deelnemer: ‘‘Als je thuiskwam wilde je je direct douchen en alle kleren in de was doen. Thuis weten je familieleden echter niet hoe het écht is en wat je ervaart, dat is best lastig.’’ Door de evaluatie kreeg een zware tijd toch nog een mooie afronding. Er werd gedeeld en geleerd en we sloten af met het kiezen van een kaart. Deze werkvorm, genaamd associatiekaarten, gebruik ik om ervaringen beeldend te maken. Beelden zeggen immers meer dan woorden. Eén deelnemer koos voor middelste kaart op de onderste rij:

Trots

Persoonlijk vind ik het erg leuk om gevraagd te worden voor dit soort opdrachten. Het is fijn werk om voor te bereiden en ik kan echt iets bijdragen. Ik ben trots over het verloop van de middag. Het is vooral fijn om van de deelnemers te horen te krijgen dat ze de wijze waarop geëvalueerd werd prettig vonden. Het doel van de evaluatie was dat dat de deelnemers herkenning en verbinding konden ervaren door het delen van ervaringen. Dat doel is behaald! Ik kijk terug op een plezierige evaluatie. Ze hebben het erg goed gedaan!

Meer weten?

Wil je ook een teamgesprek over een bepaald onderwerp? Of ben je benieuwd waarin ik jouw team allemaal kan ondersteunen? Bel of mail mij gerust voor meer informatie of een offerte op maat.

Contact

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee kan ik je helpen?